Σχολικός εκφοβισμός

Βρίσκεστε εδώ: Θεματικές Ενότητες/Σχολικός εκφοβισμός

image6martiou

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού & ενδοσχολικής βίας

ΌΧΙ στον ενδοσχολικό εκφοβισμό & την ενδοσχολικής βίας.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Μαθαίνουμε να μιλάμε και ΟΧΙ να φοβόμαστε.
Επιστημονική λύση
Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες και με βάση την εμπειρία του κάθε εκπαιδευτικού, υπάρχει σημαντική εξέλιξη στον τομέα της παιδείας. Έχουν αναδειχθεί προβλήματα σχολικού εκφοβισμού και βίας, έχουν δοθεί προσεγγίσεις και μεθόδους για την άμεση αντιμετώπισή τους. Μερικές από τις επιστημονικές λύσεις είναι οι εξής:
  • Η επιμόρφωση και η εκπαίδευση στα ζητήματα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ οικογένειας και σχολικής μονάδας, για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.
  • Η συνεχή μελέτη και αξιολόγηση των μεθόδων, πρακτικών και ο εμπλουτισμός αυτών.

Βιωματική λύση

Με απλά λόγια και με βάση όλα τα παραπάνω ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ  το παιδί και νικάμε κάθε αρνητική σκέψη. Δεν παρατείνουμε το πρόβλημα νομίζοντας ότι κάποτε θα λυθεί. Το αντιμετωπίζουμε την στιγμή που εμφανίζεται με ευαισθησία και χωρίς να προκληθούν ακραίες αντιδράσεις από το γύρω περιβάλλον.

Ο Δάσκαλος ως λύση καθώς και όλοι η εκπαιδευτική μονάδα μπορεί να αγκαλιάσει το παιδί και να δει τι πραγματικά φταίει σε αυτή την οξύθυμη συμπεριφορά. Τονίζουμε όμως, ότι η απαραίτητη συνεργασία βέβαια που πρέπει να υπάρξει είναι με τον Σχολικό σύμβουλο του εκάστοτε σχολείου καθώς και η άμεση επικοινωνία γονέα – δασκάλου, εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε το κάθε μας συναίσθημα που πληγώνει τον εσωτερικό μας κόσμο και δεν το πνίγουμε θεωρώντας ότι κάποτε θα περάσει.
Όσο πιο γρήγορα και δραστικά αντιμετωπιστεί η κατάσταση ενός πιθανού σχολικού εκφοβισμού τόσο πιο ομαλή θα είναι η προσαρμογή και όχι η διαιώνιση του προβλήματος τόσο στο θύμα όσο και στον θύτη.
Αναρωτιόμαστε από που μπορεί να πηγάζει αυτή η συμπεριφορά και η άσκηση βίας σε ένα άλλο παιδί και ερευνούμε όλα τα πιθανά σημεία που ίσως το ενισχύει.
Βάζουμε όρια στα παιδιά και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό στην μετέπειτα πορεία τους αλλά προσέχουμε την μέθοδο της τιμωρίας γιατί τις περισσότερες φορές μπορεί να γυρίσει αντίστροφα από τα προσδοκώμενα επιθυμητά αποτελέσματα.
Όλοι ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, το τονίζουμε πάντα.
Όλοι ΜΑΖΙ ως μια ομάδα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σημαντικά πράγματα.
Όλοι ΜΑΖΙ ως μια αγκαλιά πετυχαίνουμε να κάνουμε την ζωή μας πολύ καλύτερη.
Advertisements